Het kleurrijke Keti Koti komt er weer aan
Keti Koti 2023 komt er aan. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Keti Koti -vrij vertaald ‘verbroken ketens’- is in die landen dan ook een nationale feestdag, maar wordt ook in Nederland in steeds meer steden gevierd. Veel steden pakken dit jaar extra groot uit, aangezien het precies 150 jaar geleden is dat de slavernij daadwerkelijk in het toenmalige koninkrijk was afgeschaft.
Bigi Spikri
In Nederland begint Keti Koti met de feestelijke Bigi Spikri, een gezellige en kleurrijke optocht in traditionele kledij om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren. Bigi Spikri is een Surinaams begrip en betekent letterlijk ‘grote spiegel’. Tijdens een jaarlijkse parade in Suriname liepen de uitgedoste mensen langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden. Deze traditie van in authentieke culturele klederdracht uitgedoste groepen mensen, wordt ook in Nederland voortgezet.
De eerste viering van Keti Koti in Nederland was in 1975. Het werd gevierd met een groot Surinaams voetbaltoernooi in Amsterdam en kreeg de naam Kwakufestival. Dit Kwakufestival groeide uit tot een groot feest. Nu worden op de avond voor Keti Koti bij verschillende monumenten in Nederland de slachtoffers herdacht. Op 1 juli is het feest. Surinamers, Antillianen en Afrikanen vieren de vrijheid met een vrolijke optocht en een festival. Het is overigens de bedoeling dat niet alleen de direct betrokkenen maar uiteindelijk alle Nederlanders met iedere culturele achtergrond mee herdenken en het festival mee komen vieren.


Amsterdam
De officiële herdenkingsceremonie vindt sinds 2009 plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam, waar dit jaar Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima, minister-president Rutte en de burgemeester van Amsterdam aanwezig zijn. De Nationale Herdenking is tevens de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Na de herdenking opent het Keti Koti Festival in Amsterdam met verschillende podia, inclusief muziek- en dansoptredens. Ook kun je in het park genieten van traditioneel eten en drinken, lezingen en films. En er is ieder jaar een Caribische markt.
Rotterdam
In Rotterdam wordt Keti Koti jaarlijks op het Schouwburgplein en het Wijkpark Oude Westen op 1 juli gevierd. Sinds 2013 wordt daar de afschaffing van de slavernij gevierd met muziek, dansen en lekker eten. Tijdens het festival zie je mensen van allerlei leeftijden in traditionele kleding. Op 30 juni, de vooravond van Keti Koti, is er een herdenking bij het Rotterdamse slavernijmonument.
Utrecht
In Utrecht vindt Keti Koti dit jaar ook weer plaats. Check www.ketikoti030.nl of de Facebook-pagina van Keti Koti Utrecht voor het programma van Keti Koti 2023.
Ook in Den Haag, Arnhem, Almere, Harderwijk, Nijmegen, Zaanstreek, Hoorn, Dordrecht, Zwolle, Groningen, Tilburg, Museum Volkenkunde (Leiden), Frans Hals Museum (Haarlem) en in het Afrika Museum (Berg & Dal) wordt Keti Koti gevierd.
(©Fotocredits www.ketikotiamsterdam.nl)